Puheenjohtajan palsta

03.01.2013 / Antti Salonen

Toverit meitä ammutaan

Elinkeinoelämän keskusliiton jouluglögi on tänä jouluna maustettu työajan pidennyksillä ja palkan alennuksilla. Hankien keskellä vellova keskustelu palkkojen alennuksista on lähtenyt alusta alkaen väärälle ladulle.

Suuresta maailmasta Suomeen kantautuneet uutiset kertovat, että palkkoja on leikattu Suomen teollisuuden kilpailijamaissa. Tästä on syntynyt käsitys, että samasta työmäärästä saa vähemmän palkkaa. Uutisoinnissa on jäänyt kertomatta, että maailmalla palkkaa leikataan työajan suhteessa. Suomeksi tämä tarkoittaa lomautusta. Lomautus ei suinkaan ole palkan alennuksena uusi juttu Suomessa, toisin kuin muualla Euroopassa.

Suomessa keskustelu on EK:n myötävaikutuksella ohjattu tietoisesti tunti- ja
kuukausipalkkojen leikkauksiin. Viime viikkoina ei ole mennyt päivääkään ettei
joku työnantaja järjestön edustaja ole lyömässä rumputulta työväestön niskaan. Tiedostusvälineissä toistellaan mantraa teollisuuden kilpailukyvyn heikkenemisestä vaikka totuus on toinen.

Sillä aikaa kun Elinkeinoelämän keskusliitto pauhaa yhteiskuntavastuusta ja vaatii nollalinjaa työmarkkinaratkaisuihin, kukaan ei näytä muistavan, että metallityöläiset ovat oman yhteiskunta vastuunsa kantaneet ja maksavat siitä hintaa reaaliansioiden laskuna. Viime vuosien palkkamaltti ei luonut eikä säilyttänyt työpaikkoja vaan on tuonut meille tilanteen, jossa porvarin kultahammas pureutuu entistä syvemmälle työmiehen persauksiin. Mikään ei tunnu riittävän. Omistajien valitsemat johtajat antavat armottomia lausuntojaan optiotorneista ja raapivat laarinpohjat työläisten perunakellareista.

Yritysten voitot ja investointivarat sullotaan omistajien taskuun ja verojenmaksun aikaan kadotaan yön selkään, kuin lehtolapsen isä. Tämän kaiken keskellä pitäisi työläisten vihellellen painaa merkistä merkkiin töitä ja vetää kauluksia pystyyn. Perkele! sanon minä. Ehkä EK:n puuteripyllyt haikailevat paluuta 1900-luvun alun torpparisopimuksiin, mutta uskon työväenliikkeestä löytyvän voimaa vastata porvarin parran paukutukseen.

Nyt on herättävä ja nostettava pää persauksista ylös. Suonette minulle anteeksi, ehkä karkeakin kielenkäyttöni, mutta mielestäni ammattiyhdistysliikkeen on ammuttava alas etelärannan markkinakoneiston myllytys ja ladattava ehkä toinenkin piipullinen tulevan syksyn työmarkkinakierrokseen.

Ps. Huomaattehan, että ammattiosasto on ottanut jäsenilleen vapaa-ajantapaturma vakuutuksen. Tämä lisäetuus on voimassa 1.1.2013 alkaen.

Antti Salonen
Puheenjohtaja

Palaa takaisin