Puheenjohtajan palsta

22.03.2022 /

Sopimuksia, vaaleja ja vähän muutakin

Sopimuksia, vaaleja ja vähän muutakin

Tammikuun alussa solmittiin vihdoin yleissitova työehtosopimus Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n ja Teollisuusliiton välillä. Vihdoin siksi, että ennen tämän sopimuksen syntyä näyteltiin näytelmä, minkälaista ei Suomalaisessa työmarkkinakentässä ole ennen nähty. Näytelmän juoni lienee seiskalaisille pääosin tiedossa. Keskeistä oli, voidaanko aloittaa neuvottelut yleissitovasta sopimuksesta. Vastaus selvisi vasta syksyllä, noin kuukautta ennen voimassa olevan sopimuksen päättymistä. Neuvottelujen vihdoin alkaessa, etenivät ne aiemminkin nähtyjä latuja.

Tekstikysymyksistä ei isoja riitoja tullut, mutta noususuhdanteen huumassa, tilauskirjojen ollessa täynnä, työnantajan tarjous palkankorotukseksi oli härski, alle 1 %! Työntekijäpuolen esitys oli kahdelle vuodelle 2,9 % kummallekin vuodelle, eli kaukana näkökannat toisistaan olivat. Parin yrityksen jälkeen neuvottelut katkesivat ja lakkovaroitus annettiin ja myös valtakunnansovittelija tuli mukaan.  Järjestökoneisto oli viritetty lakkovalmiuteen. Kentällä motivaatio toimintaan oli kova ja jäsenten oikeutetut odotukset kohtuullisista palkankorotuksista elivät.

 Yllättäen, loppiaisen alla, valtakunnansovittelijan kansliassa muutaman siellä vietetyn tunnin kuluttua, saatiin neuvottelutulos.  Suhdanteiden ollessa nykyisen kaltaiset voidaan pitää neuvottelutulosta, palkankorotusten osalta erittäin maltillisena ja paljon alle jäsenistön oikeutettujen odotusten. Vuodelle 2022 1.5+ 0.5 % ja tulevana syksynä neuvotellaan vuoden 2023 korotuksista. Teollisuusliiton hallituksen kokouksessa 7.1. 2022 esitin neuvottelutuloksen hylkäämisestä. Äänestyksessä sopimuksen hyväksymisen puolesta äänesti 20 ja hylkäämisen 8 hallituksen jäsentä.  Näillä mennään ja voin kuvitella kuinka vaikeaksi neuvottelut muuttuvat laskusuhdanteen vallitessa.  Hyvää tilanteessa on kuitenkin se, että neuvotteluosapuoli työnantajaleiristä löytyi ja se, että saimme yleissitovan sopimuksen tehtyä.  Tämä koskettaa yli 3500 yritystä. Teollisuusliiton piirissä työehtosopimukset alkavat tätä kirjoittaessa (3.2) olla lähes neuvoteltu, poikkeuksena mekaaninen metsäteollisuus, jossa vielä on ”sarkaa” jäljellä.     

 Palkansaajallekin tärkeät sote-vaalit on käyty. Valtuutetuiksi tuli runsaasti terveydenhuollon ammattilaisia, ns. duunarin ammatin omaavia valituista oli ani harva. On toki hyvä, että aluevaltuustoon tuli valituksi substanssiosaajia mutta kyllä palveluiden käyttäjien äänen pitäisi myös päätöksenteossa kuulua.

Toivottavasti seuraavissa aluevaaleissa, kuin myös kaikissa muissakin vaaleissa, oma sakki osallistuu hanakasti, joko ehdokkaana tai ainakin äänestämällä.

Koronasta huolimatta on osaston toiminta suunnitelmaan sijoitettu kaikki ns. ”normaali” vuotenakin toistuvat tapahtumat, kuten koulutukset ja kokoukset ym. Pyrimme noudattamaan toimintasuunnitelmaa, rajoitusten ja määräysten sallimissa rajoissa mahdollisimman kattavasti. Sen lisäksi otamme mieluusti vastaan ideoita ja toiveita kaikenlaisista jäsenistöä kiinnostavista toimista.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että lähes kaikki sairastavat jossain vaiheessa koronan, niin väistelkää  kaikenlaisia viruksia kuitenkin parhaanne mukaan!

 Rauno Lehtinen

Puheenjohtaja Teollisuus 7

Palaa takaisin