Puheenjohtajan palsta

11.06.2013 / Antti Salonen

Valtuustossa sanottua

Metallin valtuuston kokous pidettiin 29.-30.5. Murikassa. Valtuusto kävi vilkkaaan keskustelun tulevan syksyn työmarkkinakierroksesta ja Metallin tavoitteista työehtosopimusta silmälläpitäen. Monissa puheenvuoroissa tyrmättiin työnantajapuolen vaatimukset nollalinjasta ja joustoista työehtosopimuksen yleissitovuuteen.

Omassa puheenvuorossani nostin esille sen tosiasian,että tällä hetkellä työnantaja saa esim. Koneiden valmistuksessa syntyvästä ja jaettavana olevasta bruttoarvon lisästä enemmän kuin koskaan. Toisin sanoen työnantaja on kasvattanut osuuttaan työn tuloksena syntyvästä rahasta. Tämä suunta on muutettava tulevalla TES-kierroksella. Työntekijöiden osuutta jakopotista on kasvatettava, sillä näin syntyvä ansiotason nousu ei leikkaa kilpailukykyä, vaan tuntuu korkeintaan muutenkin muhkealla omistajan osinkokukkarolla.

Raha on arvon mitta

Metallin työntekijät ovat vuosien varrella kantaneet yhteiskuntavastuuta ja maksaneet yhteiset edistysaskeleet omilla maltillisilla palkankorotuksillaan. Nyt ollaan tilanteessa jossa oma ansiokehityksemme on jäänyt jälkeen monista muista aloista. Kyse ei ole pelkästään metallityöntekijöiden ansiotason turvaamisesta, kyse on myös arvostuksesta. Raha on arvon mitta, jolla mitataan työntekijöiden työmarkkina-arvoa.

Viennin tekijöiden tulee olla palkkajohtajia, sillä vientiteollisuuden työntekijöiden tekemällä arvonlisällä ja viennin tuloilla pyöritetään Suomen hyvinvointia ja mm. kuntasektoria. Ei voi olla niin, että hyvinvoinnin tekijöiden palkka on tyhjä käsi. Tällä hetkellä Metallin osuus Suomen viennistä on yli 60 %.

Tuleva syksy tuo mukanaan varmasti haasteita ja uskon, että syksyllä nähdään myös uudet yritykset keskitetyn työmarkkinaratkaisun aikaan saamiseksi. Jos liittokierrokseen päädytään, ratkaistaan asiat todellakin liittokohtaisesti, eikä työnantajien vaatimilla palkka-ankkureilla. Joskus tuntuu työnantajilla olevan vaikeuksia käsittää tätä tosiasiaa. Liittokierroksella Metalli tekee ratkaisut omista lähtökohdistaan vilkuilematta muita.

Vaikka edunvalvonta ei voi nukahtaa kesäiseen riippukeinuun eikä heittäytyä heinänkorsi suussa pellonpientareelle, toivotan kaikille jäsenille oikein mukavaa ja aurinkoista kesää.

Antti Salonen
Puheenjohtaja
Liittohallituksen jäsen

Palaa takaisin